Verzekeringen 2024

Goed Verzekerd Voor Fysiotherapie in 2024

De premies van alle zorgverzekeringen zijn voor 2024 wederom gestegen. Dat is ook dit jaar weer reden genoeg om de zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Het is belangrijk dat je een zorgverzekering kiest die goed aansluit bij jouw persoonlijke behoeften en voorkeuren. Hoe kun je besparen en hoe kies je de juiste zorgverzekering als je fysiotherapie nodig hebt in 2024? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Verzekerd voor fysiotherapie in 2024

Wil jij ook in 2024 gebruik maken van fysiotherapie? Let dan goed op hoe je in 2023 verzekerd bent. Alle zorgverzekeraars hebben de premie van hun basisverzekering en aanvullende verzekeringen wederom verhoogd. De collectiviteitskorting op zorgverzekeringen is in 2023 afgeschaft. Op de website van het televisieprogramma Radar hebben wij een mooi overzicht gevonden van de premies en premiestijgingen van de basisverzekeringen per verzekeraar.

Dekking basisverzekering

Wist je dat de dekking van de basisverzekering bij alle zorgverzekeraars gelijk is? Dat is bepaald door de overheid. Het verschil zit hem vooral in het aantal zorgverleners waar je terecht kunt zonder bijbetaling. Zorgverzekeraars kiezen namelijk zelf met welke zorgaanbieders ze een contract afsluiten.

Wil jij dus zeker weten of je bij de fysiotherapeut van jouw keuze zonder bijbetaling een afspraak kunt maken, dan is het aan te raden dit goed te controleren voordat je de verzekering afsluit.

Hulp bij het vergelijken van zorgverzekeraars

Gelukkig zijn er een aantal onafhankelijke websites die het de consument makkelijker maken om zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Wij raden je aan om één of meer van deze sites te gebruiken om jezelf goed te informeren, zodat je een goede afgewogen keuze kunt maken. Je vindt ze onderaan deze blog.

Fysiotherapie in de basisverzekering

Een basisverzekering vergoedt gedeeltelijk fysiotherapeutische zorg. Maar, dat is wel afhankelijk van jouw leeftijd en de reden waarom je fysiotherapie of oefentherapie krijgt.

Voor mensen met een aandoening die op de lijst met chronische aandoeningen van de overheid voorkomt, worden fysiotherapiebehandelingen vanaf de 21e behandeling uit de basisverzekering vergoed. De eerste 20 behandelingen per aandoening (dus niet per jaar!) betaalt je dan zelf. Hoe hoog de vergoeding is, verschilt per zorgverzekeraar. Je kunt eventueel een aanvullende verzekering afsluiten om ook vergoeding voor de eerste 20 behandelingen te ontvangen.

In de Zorgverzekeringswet staan deze chronische aandoeningen opgesomd. Deze lijst bevat veel medische termen. Je kunt ook bij jouw zorgverzekeraar, fysiotherapeut of oefentherapeut navragen of je een aandoening hebt die op deze lijst staat.

Onderstaande behandelingen vallen onder de basisverzekering:

  • Behandeling bij tijdelijke klachten bij patiënten tot 18 jaar (9 behandelingen)
  • Behandeling bij een chronische aandoening bij patiënten tot 18 jaar
  • Behandeling bij een chronische indicatie bij patiënten van 18 jaar en ouder vanaf de 21e behandeling.
  • Behandeling bij etalagebenen (maximaal 37 behandelingen gedurende een jaar)
  • Bekkenfysiotherapie bij urineverlies
  • Behandeling bij artrose (maximaal 12 oefentherapieën op een jaar)
  • Behandeling bij COPD (verschilt per zorgverzekeraar)
  • Valpreventie bij ouderen (nieuw)
  • Herstelzorg voor Long Covid-patiënten. Deze patiënten krijgen hun benodigde zorg in 2024 nog vergoed. Het kabinet heeft dit verlengd met nog een jaar tot 1 januari 2025.

Wanneer is een aanvullende verzekering fysiotherapie handig?

Of je een aanvullende zorgverzekering nodig hebt voor fysiotherapie hangt af van jouw huidige zorgbehoefte en het risico dat je loopt op een aandoening. Ben jij een fanatiek sporter en loop je meer risico op blessures, dan is een aanvullende verzekering het overwegen waard. Heb jij vaak last van je rug of heb je zwakke gewrichten, dan kan het zeker verstandig zijn om een iets duurdere aanvullende verzekering af te sluiten.

Vraag jezelf altijd af of je zelf voor fysiotherapie wilt betalen als er iets gebeurt, of dat je liever een (maandelijkse) premie daarvoor betaalt. Er zijn geen vaste tarieven voor een fysiotherapiebehandeling. Om toch een indicatie te geven wat de gemiddelde kosten zijn van een fysiotherapeut in 2024 moet je rekening houden met 45 tot 60 euro voor een reguliere behandeling. Gespecialiseerde behandelingen zoals manuele therapie of kinderfysiotherapie kosten wat meer.

Geen verwijzing nodig van de huisarts

Het is tegenwoordig niet meer nodig om een verwijsbriefje van de huisarts te vragen om naar de fysiotherapeut te gaan en voor vergoeding in aanmerking te komen.

Hoe kies je de zorgverzekering die het beste bij je past?

Ga eerst na welke zorg je daadwerkelijk nodig hebt in 2024. Maakt jij vaak gebruik van fysiotherapie, dan is een aanvullende verzekering sterk aan te raden. Pak jouw huidige polis erbij en start met vergelijken. De meeste zorgverzekeraars vergoeden een maximum aantal behandelingen per jaar. Bepaal zelf hoeveel behandelingen je nodig hebt, 6, 9, 12, 18 of 24.

Sommige zorgverzekeraars rekenen niet in aantal behandelingen, maar vergoeden een maximumbedrag per jaar voor fysiotherapie. Je kunt aan de hand van onze tarieven uitrekenen hoeveel behandelingen je vergoed krijgt.

Let op: de maximale vergoeding geldt voor alle therapieën samen. Dus als je maximaal 12 behandelingen per jaar vergoed krijgt, dan vallen daar álle behandelingen onder van de therapieën die de zorgverzekeraar tot ‘fysiotherapie’ rekent.

De top 5 goedkoopste zorgverzekeraars per aantal behandelingen per jaar*

De top 5 bij 24 behandelingen fysiotherapie
Verzekeraar Zorgkeuze Premie p/m
Zilveren kruis
Basis Budget + Aanvullend 3 sterren
Beperkt € 181,20
VGZ (United Consumers)
Basis Keuze + ZorgZeker 3
Ruim € 183,75
Christelijke Zorgverzekeraar
Principe Polis Budget + Largepolis
Beperkt € 187,40
Zorg en Zekerheid
Zorg Zeker Polis + AV Top
Ruim € 195,40
ONVZ
ONVZ Vrije Keuze
Zeer ruim € 198,15

 

De top 5 bij 18 behandelingen fysiotherapie
Verzekeraar Zorgkeuze Premie p/m
De Friesland
Alles verzorgd Polis +AV Extra
Ruim € 174,40
Interpolis
Zorgactief + ZonderZorgen
Ruim € 179,20
Unive
Unive Zorg Basis + Aanvullend Best
Ruim € 180,95
Zilveren Kruis
Bais Budget + Aanvullend 3 sterren
Beperkt € 181,20
VGZ (united Consumers)
United Consumers Basis Keuze + ZorgZeker 3
Ruim € 183,75

 

De top 5 bij 12 behandelingen fysiotherapie
Verzekeraar Zorgkeuze Premie p/m
ASR
Goede keuze + ZorgBeter
Ruim € 161,45
CZ
Zorgbewustpolis + 50+
Ruim € 161,65
Zilveren Kruis
Basis Budget + Aanvullend 2 sterren
Beperkt € 162,20
Christelijke Zorgverzekeraar
Principe Polis Budget + Mediumpolis
Beperkt € 162,40
Zorg en Zekerheid
Zorg Zeker Polis + AV Basis
Ruim € 163,15

 

De top 5 bij 9 behandelingen fysiotherapie
Verzekeraar Zorgkeuze Premie p/m
De Friesland
Zelf Bewust Polis + AV Doorstap
Ruim € 148,90
Christelijke Zorgverzekeraar
Pricipe Polis Budget + Smallpolis
Beperkt € 149,20
Zilveren Kruis
Basis Budget + Aanvullend 1 ster
Beperkt € 149,20
Unive
Zorg Basis + Aanvullend Goed
Ruim € 150,95
CZ
Zorgbewustpolis + Basis
Ruim € 151,90
De top 5 bij 6 behandelingen fysiotherapie
Verzekeraar Zorgkeuze Premie p/m
FBTO
FBTO Basis + Spieren & Gewrichten €200
Ruim € 138,20
De Friesland
Zelf Bewust Polis + AV Opstap
Ruim € 143,45
Zilveren Kruis
ZieZo Basis + Aanvullend 1 ster
Ruim € 145,70
VGZ (United Consumers)
Basis Keuze + ZorgZeker 1
Ruim € 147,42
De Christelijke Zorgverzekeraar
Principe Polis Budget + Smallpolis
Beperkt € 149,20

Bron: Zorgwijzer.nl

Tips om te besparen op jouw zorgverzekering

Eigen risico verhogen, ja of nee?

Verwacht jij komend jaar weinig zorgkosten? Overweeg dan om je eigen risico vrijwillig te verhogen. Bij de basisverzekering heb je een verplicht eigen risico van 385 euro. Dit is het bedrag dat je zelf betaalt, voordat je zorgverzekeraar de kosten vergoedt. Kies jij voor een hoger eigen risico? Dan gaat je premie omlaag. Je kunt kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 485, € 585, € 685, € 785 of € 885.

Als je veel zorgkosten verwacht, is het verhogen van je eigen risico niet slim. Kies ook niet voor een hoger eigen risico als je het bedrag van jouw verplichte en vrijwillige eigen risico niet op je spaarrekening hebt staan. Het eigen risico is niet van toepassing als je gebruikmaakt van een fysiotherapiebehandeling vanuit je aanvullende verzekering.

Sommige verzekeraars vragen om een gezondheidsverklaring of medische verklaring. Ze mogen je op basis daarvan afwijzen. Controleer dit voordat je een polis afsluit.

Tot slot

Je hebt t/m 31 december 2023 de tijd om over te stappen van zorgverzekeraar/polis. Het is zeker de moeite waard om de verschillende polissen vanuit jouw situatie te vergelijken!

Via deze sites kun je berekenen welke polis voor jou in 2024 het meest interessant zijn:

Lees ook de blog van de Consumentenbond

 

 

Afspraak maken?

U kunt bij Fysiotherapie Oskamp – Van der Geer telefonisch of per e-mail een afspraak maken. Wij nemen graag de tijd voor u.

Contact

Henry Dunantweg 40B
2402 NR Alphen a/d Rijn
Tel.: 0172-433322
E-mail: info@praktijkoskamp.nl